Sitter och beställer lite korvlitteratur på Kungliga Biblioteket, jag har tänkt sitta där och göra lite efterforskningar under nästa vecka. Helst vill jag ju så klart ha kokböcker och andra böcker om mat här hemma. Men det kan vara rätt så trevligt att sitta i en läsesal med en trave böcker om svenska mattraditioner och ett anteckningsblock framför sig. Det gör ju att det känns lite mer seriöst än om man sitter i hemma i soffan med ett glas whiskey, simpsons på teven och samtidigt bläddrar lite förstrött.
Men lite böcker måste man ju köpa själv så igår beställde jag i alla fall Husmoderns 1000 recept i bakning, konservering, korv- och charkuturitillverkning, karamellkokning samt beredning av konditorivaror och efterrätter, puh vilken lång titel, på antikvariatet.net. Boken är skriven av Kerstin Wenström 1927 och ska kostade 150 kr plus frakt. Jag hoppas att den kan kompletera farfars gamla Möhl och Goldschmidts illustrerade handbok för finare korv- och charkuterivaror som jag har fått låna av pappa. Jag hittade ett ex av den också på antikvariat.se men 700 kr kändes lite mycket bara för att ha ett eget exemplar.
Efter att jag beställt den boken så gick jag till min bokhylla och plockade fram Cajsa Wargs Kokbok, för att se vad hon skrev om korv. Det fanns ett tiotal recept allt från grynkorv och blodkorv till de mer udda Hackekorv, som brukas för tjänstefolk och brödkorv. Receptet som är mest aptitretande är dock det enda med internationellt namn Saucisse de Boulogne, som görs på en blandning av ox- och fläskött och kryddas med muskot och muskotblomma, fjälstret blötläggs i rödvin innan korven stoppas. Efter stoppningen så kallröks korven med enris. Cajsa Warg avslutar beskrivningen med följande ord: ”Dessa äro goda att äta spickna, när det lider till sommaren”.
Har du bra tips på litteratur om korv så får du mer än gärna lämna en kommentar.
I morgon ska jag göra kalvkorv med vitt vin och dragon.
Om du vill ha mer etnologiska infallsvinklar om korv så bör du tröska igenom Jan Öjvind Swahns publikationer. I ”Edvard Bloms gästabud” – som jag förmodar att du sett på TV8, finns annars på play – pratade jan Öjvind om begreppet ”korvkona”. Det var ett fruntimmer som malde ner härsket kött och andra tvivelaktiga produkter i sin mat.
/Anders
Jag har faktiskt missat ”Edvard Bloms gästabud”, så det får väl bli ett ”Edvard Blom-marathon” någon dag framöver.
Jag kan tipsa om ”Boken om kött” av Gunnar Karlsson 1953. En mycket komplett bok som tar upp alla aspekterna av charktillverkning från början till slut. En mastodont på drygt 600 sidor med många bra recept och även olika saltlakar och tillverkning av syltor, aladåber, pastej, skinka och korv. En bibel helt klart. Jag lyckades hitta ett ex bara några mil hemmifrån i mint-condotoon för bara en hundrig. Jag log hela vägen.
”Boken om kött” låter ju helt fantastisk, den ska jag hålla utkik efter. Gjorde en snabb sökning på antikvariat.net och hittade två ex, men ganska mycket dyrare än det exemplaret som du hittat. Ska leta rätt på den på KB så jag får bläddra lite i den i alla fall.