Jag fick ett recept på Salsiccia från min vän Stefan, som han hade hittat i en av Solens mat-böckerna. I receptet står det att man ska beräkna en skiva entrecote, en fläskkarré och 50 gram pancetta per person. (Det låter väldigt mycket tycker jag, även om jag själv brukar äta rätt mycket. Köttet skärs i små bitar, kryddas med färsk rosmarin, salt och peppar. Smeten körs i köttkvarn utan skärskiva och stoppas i grisfjälster. I mina italienska kokböcker finns inga salsiccia-recept alls så om någon har tillgång till ett annat så vore jag tacksam om du vill dela med dig så jag kan jämföra recepten och skapa ett eget.
Stefan berättade här om dagen om salsiccia som han köpt som var smaksatt med karljohan-svamp. Jag tyckte det lät supergott och funderar på att göra mig ett försök på att göra en egen karljohan-salsiccia till helgen. På lördag är det nämligen en av årets viktigaste fotbollsmatcher, AS Roma – Inter, och jag har tänkt bjuda hem några romanisti på match och sedan middag. Men vet inte riktigt om jag bara ska smula ner lite torkad, eller om jag ska blötlägga den och finhacka innan jag blandar ner den i smeten.
Jag är även lite osäker på vad man ska äta till salsiccian, lite stora vita bönor kanske? (Jag kommer så klart göra en pasta som primi). Kom gärna med synpunkter.
Den som väntar på prinskorv får vänta till nästa vecka eftersom jag vill att den ska vara färsk och fin lagom till påskbuffén.
(Tyvärr lutar det åt att Totti inte spelar, vilket Expressen faktiskt snappat upp).
Kanske lite rödvin och peccorino i korven, lite rödvin i glaset och potatiskaka – med palsternacka i, eller som puré bredvid 😀
Marinera köttet med salt,kryddor och vitt vin dagen före korven skall göras. Späd korvsmeten med marinaden. Arbeta korvsmeten tills den känns seg.
Det blev rödvin, nitrit, vitlök o rosmarin i marinaden. Sen ska jag blötlägga jag lite karljohan-svamp och hacka ner i korvsmeten.
I de salsiccia-recept som jag hittat där vin ingick så var det oftast rödvin så jag tog lite sånt. Får se om korvarna blir lila